23-02-10

1° VASTENKRUISWEG

VRIJDAG AANSTAANDE 26 FEBRUARI GAAT DE EERSTE VASTENKRUISWEG DOOR OM 18.30 IN ABELE. OMWILLE VAN DE SLUITING VAN DE KERK IN ONTMOETINGSCENTRUM D'HOGE SCHOOLE... GRAAG MET VELEN.

21:36 Gepost door ludo lepee in Algemeen | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

1ste Communie NIET in een KERK Wij vinden het heel erg dat de 1ste communie van ons zoontje niet kan doorgaan in de kerk. De sfeer en de foto's zullen helemaal anders zijn in d'hoge school. Kapel Sint-Jan-Ter-Biezen vinden wij dan wel een geschikte locatie. Daar vind er misschien wel een mis plaats maar geen communie. Graag veel reactie hierop.

Gepost door: Notredame | 27-02-10

1ste Communie NIET in een KERK Ik vind d'hoge schole ook niet geschikt voor een 1ste communie. Een 1ste communie moet plaats vinden een kerk!! Waarom niet in Watou of st jan ter biezen.

Gepost door: nathalie | 27-02-10

1ste Communie NIET in een KERK Ik vind het echt niet kunnen dat ze een 1ste Communie mis zouden geven in d'hoge schole, je hebt daar niet de sfeer zoals in een kerk en voor de foto's zou het ook heel anders zijn. Ik vind dat de 1ste Communie moet plaats vinden in een kerk.

Gepost door: Franky | 28-02-10

communie waarom niet in de kerk te watou ons adres is toch ook onder watou.Een begrafenis vindt toch ook plaats in watou en het is een mooie kerk ook voor foto's en de christelijke sfeer.zohier onze mening.
M.V.G.

Gepost door: nathalie | 28-02-10

eerste communie Wij vinden d'hoge Schole ook niet de gepaste locatie voor een eerste communie viering. d'hoge schole wordt gebruikt als turnzaal, opvang, feestzaal,.... De sfeer en de rust van in een kerk is daar niet. Voor een kind is eerste communie doen in die zaal dus verwarrend. kerk = Gods huis.

Gepost door: Ilse | 01-03-10

Als juf zou ik ook liever de viering laten doorgaan in de kerk. Er zijn meer mogelijkheden om er een verzorgde viering van te maken en de sfeer is inderdaad niet hetzelfde in d' hoge schole. Alleen voor de repetities zouden we wel telkens vervoer nodig hebben.

Gepost door: Nancy | 01-03-10

Communie - kerk Zijn we niet wat laat bezig. Verleden jaar in oktober is onze kerk dicht gegaan. De reacties waren, we gaan ze nooit meer open krijgen of moet ze wel nog open gaan, onze kerk, er gaan toch geen mensen meer naar de kerk. Nu, enkele weken voor de communie feesten is er plots paniek. Onze kinderen kunnen hun communie niet meer vieren in Abele laat staan in de kerk.
Uitwijken naar een andere kerk is een oplossing, maar teken we dan niet meer het dood vonnis van onze kerk. “ze kunnen hun kerkelijke activiteiten in een andere parochie houden, waarom dan de kerk terug openen?”
Veel mensen in de kerk zitten er niet meer op zaterdag en zondag. Ik ook niet. Toch vind ik dat de kerk terug dringend open moet. Iedere Abelenaar heeft het recht om gedoopt te worden, zijn communie te vieren, zijn huwelijk te vieren en begraven te worden in zijn eigen kerk, en niet in die van een andere parochie, hoe mooi deze kerken ook mogen zijn.
Poperinge en Boeschepe hebben beiden de intentie om de kerk weer te openen. Maar hoe lang gaat dit duren? Onze kerk is er slecht aan toe, en er zullen veel kosten aan zijn maar ze staat NIET op instorten. Hoe langer ze dicht blijft hoe slechter de staat ervan zal worden en hoe hoger de kosten voor restauratie en onderhoud zullen oplopen.
Hoe erg willen de Abelenaars hun kerk terug open of berusten ze in hun lot en gaan ze liever naar een andere parochie? Is parochie Abele ten dode opgeschreven? We moeten onze stem laten horen. Bij Poperinge, Boeschepe en het bisdom.
Als laatste nog deze opmerking; enkele dagen na het sluiten van de kerk kreeg ik volgende reactie van iemand. “Voor mij hoeft de kerk niet meer terug open er gaat bijna toch niemand meer. Maar ik vraag met toch af waar mijn dochter nu gaat trouwen……. “

n’Abelenoare

Gepost door: n’Abelenoare | 01-03-10

Waarom is er zo laat reactie ivm de communie? Er is nog altijd niemand die de ouders ingelicht hebben van waar de communie zal plaats vinden. Ze hebben altijd gewacht en nu ze via via gehoord hebben gekregen dat het in d'hoge schole zal zijn. Ik zeg wel via via want officieel hebben ze nog geen bericht gekregen. Als er iets te doen valt op school of turnen of alle andere activiteiten is het altijd in d'hoge schole dus sorry maar een speelruimte is niet de geschikte locatie om je 1ste communie te doen!!

Gepost door: nathalie | 02-03-10

Aan n.abelenoare, zou u willen dat u dochter in d'hoge schole moet trouwen?

Gepost door: anonieme abelenoare | 02-03-10

eerste communie Wij, als school zouden ook veel liever zien dat de kerk terug opengaat !
Onze leerkrachten zullen er alles aan doen om er toch mooie vieringen van te maken. Maar een kerkgebouw is natuurlijk de beste locatie daarvoor.
Hopelijk vindt men vlug een oplossing.
Directie en leerkrachten VBS De Kleine Prins

Gepost door: VBS De Kleine Prins Abele | 02-03-10

Communie - kerk Beste anonieme Abelenoare
Ik wil zeker niet dat mijn dochter (of iemand anders zijn dochter) in d’ hoge schole trouwt. Ik wil zelfs niet dat de kinderen van Abele hun communie in d’ hoge schole doen. Ik wou alleen duidelijk maken dat in oktober iedereen nogal gelaten reageerde op de sluiting van de kerk, en zelfs nu nog, maar nu de communies in aantocht zijn is er plots paniek. Ik vindt dat we (alle abelenaars en/of verenigingen) in oktober aan de instanties duidelijk moesten gemaakt hebben dat we de kerk zo vlug mogelijk terug open wilden. Dat was zeker geen garantie dat die nu al ging open zijn maar men ging weten dat het belangrijk was voor de Abelenaars. We kunnen dit nu nog doen maar we hebben reeds een hele tijd verloren. Dus daarom een oproep naar alle Abelenoars (anonieme en andere) laat u stem horen. De kerk moet zo vlug mogelijk terug open en iedereen mag het horen!
n’Abelenoare

Gepost door: n’Abelenoare | 02-03-10

Een kerk is meer dan en gebouw Een kerk is een van de dingen die een dorp maken wat ze is. Het is een plaats waar mensen samenkomen, wekelijks om het leven te vieren en op scharnietmomenten in het leven. Denk maar aan communies, begrafenissen, huwelijk, herdenkingen,...
Op die momenten is de lokale gemeenschap één. Dat zijn de momenten waarop solidariteit en naastenlievde gebouwd zijn.
De kerk wegpakken uit Abele is evenveel als de fundering van het dorp ondergraven.
Natuurlijk zijn er ook de andere momenten van samen zijn, zoals de kermis, het hammetje en zo verder. Maar de leuke momenten zijn een toemaatje. Als we in het dorp mekaars lief en leed niet meer kunnen delen, dan wordt het toemaatje maar een mager hoofdgerecht.
Natuurlijk kunnen we ons lief en leed wel op andere plaatsen delen, zij het in St Jan Ter Biezen, of in Watou, of in Poperinge. Maar dat zal als gevolg hebben dat de betrokkenheid van het dorp wegkwijnt. Versnippering van de gemeenschap.
Natuurlijk kunnen we 'd Hoge Schole gebruiken om ons lief en leed te delen, maar het is en kwestie van waardigheid. Als onze bijzonderste momenten in het leven geen waardiger plaats kunnen geven dan een turnzaal, hoe kunnen we onzelf dan nog respecteren? Waardigheid is essentiëel om anderen te respecteren, om iets bij te dragen in de maatschappij.
Ik stel het misschien nogal cru, maar in feite komt het daarop neer.

De kerk is meer dan een stijlvol gebouw om vieringen te organiseren.
Het staat symbool voor de gemeenschap van Abele. Als we de kerk opgeven, dan geven we Abele op. En zo ken ik Abele toch niet.

Gepost door: kathy | 03-03-10

1ste Communie NIET in een KERK Wij geven abele niet op en de kerk ook niet. Een communie is een speciale gebeurtenis en wij vinden gewoon dat dit voor 1 maal zou mogen verplaatst worden naar een andere kerk. Wij vragen niet om voor altijd te verhuizen hé. Enkel deze ene keer. Heb van bepaalde mensen gehoord dat ze de doop van hun kind wel konden kiezen in welke kerk ze zelf wilden. Gewoon eens gepraat met hun pastoor en de pastoor waar het ging doorgaan en het was in orde. Waarom mogen wij dan niet kiezen waar we de communie laten doorgaan?

Gepost door: Notredame | 08-03-10

KERK ABELE - COMMUNIE Nu de kerk 5 maanden gesloten is, beginnen de Abelenaars eindelijk te beseffen dat de kerk echt dicht is. Niet alleen voor de wekelijkse misvieringen, maar ook voor de begrafenissen, doopvieringen, huwlijken en communies.
n’Abelenoare merkt terecht op dat het besef van de inwoners van Abele rijkelijk laat komt, maar ja, beter laat dan nooit zeker.
Graag wil ik nog opmerken dat tijdens de vergadering van het bewonersplatform van 29 september 2009 ( rond het tijdstip van de sluiting van de kerk) de problematiek van de sluiting kort werd aangehaald. Toen werd er gevraagd om alles op zijn beloop te laten en geen acties te plannen , want alles zou wel in orde komen……… , Ja Abelenaers, we zijn laat met de reacties, maar was het toen te vroeg ?

In het verslag van 29 september staat volgende te lezen :
“Het bewonersplatform stelt vast dat de kerk gesloten is voor het publiek. De bewoners betreuren dit feit en hopen dat er spoedig het nodige kan gedaan worden om de kerk opnieuw open te stellen.
Het bewonersplatform benadrukt dat de kerk een essentieel onderdeel uitmaakt
van het gemeenschapsleven. Niet alleen is de kerk belangrijk voor de wekelijkse
eucharistieviering, ook de belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven worden,
in gemeenschap, in de kerk gevierd.
‘D Hoge Schole kan een tijdelijke oplossing zijn voor eucharistievieringen, maar
voor andere belangrijke vieringen en herdenkingen zoals huwelijk, communies,
begrafenissen en herdenkingsmissen is ‘d Hoge Schole niet geschikt. “
(bron : http://www.abele.be/abelenaar/ - verslagen)

Ik kan begrip opbrengen voor alle reacties die op deze blog genoteerd staan, maar zouden we niet beter onze energie steken in de strijd voor het behoud en het terug openen van de kerk ?

Laat ons allemaal één front vormen, en vechten voor het terug openen van onze kerk, zodat deze discussies overbodig zijn, en onze kinderen hun doop, communie, trouwfeest… kunnen vieren op hun eigen parochie.

Gepost door: een bezorgde abelenaar | 08-03-10

De commentaren zijn gesloten.